Translate

divendres, 18 d’octubre del 2013

3.1 Una breu història de la humanitat_ La direcció de la història

Per a qui vulgui seguir el curs "A Brief History of Humankind" -una breu història de la humanitat- de Coursera, aquí resumeixo aquesta primer part del tercer gran tema principal: LA UNIFICACIÓ DE LA HUMANITAT. Els altres grans 3 temes que explora el curs és la revolució cognitiva, la revolució agrícola i la revolució científica. El curs és en anglès. Veure el resum del curs

3.1. LA DIRECCIÓ DE LA HISTÒRIA. Aquest subtema o segona lliçó consta de 3 segments o vídeos. 

LA UNIFICACIÓ GLOBAL

Sembla que la direcció de la humanitat pren el rumb de la unificació global que ja auguraven els primers imperis i més tard, el sistema capitalista. Com a resultat, tenim el món globalitzat on vivim. 

L'evolució d'aquesta direcció globalitzada va començar al primer mil·leni abans de nostra era, en un primer estadi de monetarització: usar la mateixa moneda, facilitava el comerç i les transaccions. En un inici s'intercanviaven sal, petxines i altres objectes com a moneda però, mica en mica, les poblacions assentades, es van anar especialitzant i l'intercanvi d'objectes ja no era efectiu. La moneda, però, sí permet un intercanvi equitatiu

Tot i així, dels 500 trilions de dòlars que se suposa que hi ha al planeta, 50 trilions són físics, és a dir, en moneda o bitllet. La resta són xecs o transaccions virtuals. Si tothom vol diners és simplement perquè es poden convertir en "qualsevol cosa" que vulguem. 


En un segon estadi, la globalització va començar amb els imperis, on un sol emperador, governava la resta i, en un tercer estadi i paradoxalment per a molts, la religió també va contribuir a la unificació global. En les pròximes lliçons, veurem més extensament aquesta voluntat d'unificació global dels imperis i religions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada