Translate

diumenge, 22 de setembre del 2013

1.4 Una breu història de la humanitat_ El diluvi humà

Per a qui vulgui seguir el curs "A Brief History of Humankind" -una breu història de la humanitat- de Coursera, aquí resumeixo aquesta quarta part: El dia a dia a l'Edat de pedra. Forma part del primer tema principal "La revolució cognitiva". Els altres grans 3 temes que explora el curs és la revolució agrícola, la unificació de la humanitat i la revolució científica. Aquest capítol tanca el primer gran tema del curs: La revolució cognitiva. 
El curs és en anglès. Veure el resum del curs

1.4. EL DILUVI HUMÀ. Aquest subtema o segona lliçó consta de 2 segments o vídeos. 

SEGMENT I i II: LES DESAPARICIONS DELS GRANS ANIMALS

L'impacte humà a la natura: AUSTRÀLIA: apareixem els sapiens i desapareixen 23 dels 24 grans animals que poblaven l’illa. Només queda el cangur vermell. D'altra banda, arribar fins Austràlia requereix un previ coneixement de navegació. S’especula que es van establir homo sapiens a les costes d’Indonèsia i que van desenvolupar societats pesqueres que s’adapten a un nou ecosistema i el transformen. 


Ja tenien vaixells, doncs? Pescaven i comerciaven? Eren més avançats del que es creu? 




Hipòtesis de la desaparició dels grans animals australians: 


http://en.wikipedia.org/wiki/File:
Dromornis_BW.jpg
1. Els grans animals es reprodueixen lentament (moren més dels que neixen i s’acaben extingint); 

2. “L’element sorpresa”: no veuen els humans com a un perill potencial i els poden atrapar fàcilment

3. L’agricultura del foc arrasa amb els animals. Per exemple, a Austràlia els eucaliptus no eren tan nombrosos fins l’aparició en escena del sapiens fa 45.000 anys. 


4. També queda demostrat que a la mateixa època va coincidir un canvi climàtic significatiu que també podria haver extingit els grans animals australians.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:
Varanus_priscus_Melbourne
_Museum.jpg
Sembla, doncs. que les primeres grans gestes de la humanitat van ser arrassar Austràlia i colonitzar el món. A Alaska els sapiens arriben fa 16.000 anys; a Canada, en fa 12.000; a Amèrica del Sud, 10.000 i a Sibèria, 4.500. El sapiens extingeix animals gegants: mamífers, ocells, reptils.

Madagascar va evolucionar durant milions d’anys independentment de la resta del món.  Hi havia animals fascinants com l'elefant ocell de 3 metres d'alt i 500 kg de pes. També hi havia lèmurs gegants, més grans que un goril·la. S’extingeixen cap al segle V dc, quan apareixen els primers homo sapiens. 

http://en.wikipedia.org/wiki/
File:Zygomaturus_BW.jpg
Una curiosa analogia que fa el professor respecte als animals de l'Arca de Noé i l'era del neolític és curiosíssima i molt interessant. Els animals que Noé posa a l'Arca són els que poden servir en ramaderia si crien, per això el fet de posar-ne un de cada sexe. És a dir, ja allà, la paternitat ja havia estat descoberta i ja som a una etapa patriarcalitzada i neolítica. Però a l'Arca s'exclouen els grans animals que s'extingeixen ja que no eren candidats per a la domesticació. Al respecte, el professor del curs recomana el llbre de Jared Diamond: "Guns, Gems and Steel”. 


Aquí deixo una recopilació d'animals extingits per l'home. L'audio del clip és d'aquests robotitzats no em fan gaire el pes però el resum trobo que està ben documentat. La llista l'han tret d'un article del 20 minutos sobre animals extingits




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada