Translate

diumenge, 15 de setembre del 2013

1.3 Una breu història de la humanitat_ El dia a dia a l'Edat de pedra

Per a qui vulgui seguir el curs "A Brief History of Humankind" -una breu història de la humanitat- de Coursera, aquí resumeixo aquesta tercera part: El dia a dia a l'Edat de pedra. Forma part del primer tema principal LA REVOLUCIÓ COGNITIVA. Els altres grans 3 temes que explora el curs és la revolució agrícola, la unificació de la humanitat i la revolució científica. El curs és en anglès. Veure el resum del curs

1.3. EL DIA A DIA A L'EDAT DE PEDRA. Aquest subtema o segona lliçó consta de 4 segments o vídeos.


SEGMENT I: LA EVOLUCIÓ PSICOLÒGICA I LA PATERNITAT


El cos i el cervell evolucionen a ritmes diferents: el cos s'adapta més ràpid als canvis que la ment. En resum, que tenim cossos tecnològics i cervells prehistòrics. I aquest seria el desajust i la causa dels grans problemes actuals de la humanitat: el fet que encara tenim els mateixos hàbits que els nostres ancestres cromanyons i que es vinculen al cervell reptilià.



Durant milers d'anys l'ésser humà no va relacionar el sexe amb la paternitat. La promiscuïtat femenina era una constant que assegurava la fertilitat i la perpetuació de l'espècie. I no s'atribuïa la paternitat a un sol home i les relacions sexuals eren més lliures i consentides. La promiscuïtat ajudava a la cohesió del grup perquè vivien en comunitats i no en nuclis familiars. Tot i així, es donava una gran varietat de patrons conductuals, religiosos o lingüístics dins d'una mateixa àrea geogràfica. 













SEGMENT II: DIETA I APRENENTATGE

Al paleolític, desenes o centenars de grups de sapiens nòmades convivien en una àrea geogràfica determinada. Es guiaven per les migracions dels animals, caçaven en grup i coneixien animals, plantes i bolets. La seva dieta era variada i tenia menys infeccions, com plagues, tuberculosi, pesta i grip, malalties derivades de la domestició animal i de les grans concentracions de població. Una cosa molt curiosa és que els nòmades del paleolític no tenien càries. Avui dia, -i dels anys 70-, la dieta del paleolític torna a estar de moda. 


També durant el paleolític va acontèixer la domesticació del gos, ara fa uns 15.000 anys o potser més i tot. D'aquesta manipulació mútua entre l'humà i el gos, neix aquest enteniment. 

A més, pels cromanyons del paleolític era vital l'aprenentatge pràctic i el reconeixement del territori. Era imprescindible per a la supervivència la transmissió del coneixement col·lectiu des del coneixement individual. S'havia de saber coses i ensenyar-les als altres membres de la comunitat. Doncs com ara, no? Ara tenim els MOOCs. Realment no hem canviat tant. 

Dedueixo, doncs, que el que canvia en l'evolució dels éssers humans són essencialment les eines de coneixement. És més fàcil canviar les lleis que la manera de pensar de tota una societat i és per això que les lleis són mutables. I molt. I és per això que m'agrada pensar que les regles del joc han canviat. 

SEGMENT III i IV: PRIMERES CREENCES

¿En què creien els homes i les dones del paleolític? Eren animistes o teístes? Del paleolític s'ha trobat estatuetes femenines com la Venus de Willendorf austríaca. ¿Eren deesses de la fertilitat d'un primer culte matriarcal o simplement pornografia antiga que ja inaugura el desig de possessió femenina pel sexe masculí? 

De 30.000 anys enrere data el neandertal SUNGIR MAMMOTH HUNTERS. Tombes amb ivori, dents de guineu, óssos, estàtues, decoració, etc. Unes 10.000 peces. No hi ha res semblant trobat als Neandertals. Hipòtesis: Fills d’un “jefe” tribal? Reencarnació d’algún esperit? Indica que mor sacrificat?

Teories sobre la violència: les guerres apareixen amb l’agricultura ja que la propietat individual s’acumula? o la violència sempre ha estat una faceta humana?

Aquí, "Punset y sus amigos" de Redes, parlant de la violència en la història de la humanitat:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada