Translate

diumenge, 6 d’octubre del 2013

2.2 Una breu història de la humanitat_Construïnt piràmides

Per a qui vulgui seguir el curs "A Brief History of Humankind" -una breu història de la humanitat- de Coursera, aquí resumeixo aquesta segona part del segon tema principal: LA REVOLUCIÓ AGRÍCOLA. Els altres grans 3 temes que explora el curs és la revolució cognitiva, la unificació de la humanitat i la revolució científica. El curs és en anglès. Veure el resum del curs

2.2. CONSTRUÏNT PIRÀMIDES. Aquest subtema o segona lliçó consta de 4 segments o vídeos. 

SEGMENT I i II: IGUALTAT I DIFERÈNCIA


Som 7 bilions de persones i 1,5 bilions de vaques. En realitat, hi ha suficient menjar però insuficient enteniment entre les persones. Com ens hem d’organitzar? Quin són els principis de justícia?




El professor parla del IMAGINED ORDER, és a dir, d'un ordre imaginari que manté una societat estable mitjançant la cooperació i basant-se en creences compartides per un gran nombre de persones. Els ordres imaginaris més poderosos han estat els grans imperis, els diners i les religions, com es veurà en els pròxims temes. Tots tres ordres imaginaris han pretès, al llarg de la història coneguda, unificar el món sota el seu prisma, dinàmica o regulació.  

Els dos mites fundacionals més coneguts es basen en la mateixa història: justícia universal i eterna dictada per Déu i dirigida als homes amb la diferència que un té PRINCIPI DE JERARQUIA FAMILIAR i l’altre es basa en el PRINCIPI D’IGUALTAT DELS ÉSSERS HUMANS. Els textos es copien i s’estudien per a postergar-los i que continuïn l’ordre establert. Si s’accepten les lleis, es coopera, es pot produir menjar i mantenir la població, ens podem protegir dels enemics i expandir-nos a altres territoris amb seguretat. El propòsit d’ambdós sistemes és que el sentiment comú cooperi amb aquestes lleis per crear una societat pròspera

Analogies entre el Codi Hammurabi i la declaració d'independència dels Estats Units:

    Codi Hammurabi
  • CODI HAMMURABI 1776 aC Babilònia (1 milió de persones convivint). “To make justice prevail in the land. To abolish the wicked and the evil. To prevent the stronger from oppressing the weak”. Col·lecció de lleis i decisions jurídiques que conformen un sistema legal uniforme; que instrueix sobre què és la justícia i com s’ha d’impartir; com actuar si passa això o allò. 300 exemples de justícia “If a superior man should blind eye of another superior man, they should blind his eye”. Tres gèneres (superiors, gent comú i esclaus que tenen un valor en funció de la seva jerarquia familiar). Dos classes: homes i dones. Els fills són propietat dels pares. 


  • DECLARACIÓ INDEPENDÈNCIA DELS ESTATS UNITS 1776 dC Philadelphia. 13 colònies declaren que ja no estan subjectes al rei d’Anglaterra. Creen un manifest sota el prisma de les creences cristianes. 


Correcció de la declaració d'independència americana sota el prisma de la biologia:

“We hold these truths to be self-evident, that all men created equal (EVOLVED DIFFERENT) by their are endowed by their creator (BORN) with certain unalienable rights (MUTABLE TRAITS) among these are life, liberty and the pursuit of happiness (PLEASURE).


L’EVOLUCIÓ ES BASA EN LA DIFERÈNCIA. 

SOM CREATS IGUALS PERÒ EVOLUCIONEM DIFERENT. 

NO HI HA IGUALTAT A NIVELL BIOLÒGIC, hi ha diferències i diversitat. 

SOM IGUALS EN ESSÈNCIA però evolucionem per ser diferents. Exemple: bessons.



SEGMENT III i IV: SOCIETAT I REALITAT

Societats complexes de milers de persones que creuen en històries inventades. Les societats són estructures que es creen i canvien: moltes són estabilitzades amb violència (descobriment i evangelització) i acaben creient les històries inventades. Com s’organitzar una societat complexa?

Tenir prou menjar i una història
Convèncer als altres de la història
Cooperar-posar ordre-dades
Desenvolupar un tipus de societat
Evolució per a viure millor

http://fernandosantamaria.com/blog/2012/12/la-formacion-emergente-del-profesorado-en-la-sociedad-red/

Arrels profundes:

INDIVIDUALISME. Del valor del que pensen els altres al valor d’un mateix “per se” (EGO)  
DESITJOS: coses que fan millor la nostra vida. El CONSUMISME ROMÀNTIC. Experiències que canvien la teva vida + consumir la novetat (comprar per ser feliços). Les agències de viatge et venen experiències.

TRES TIPUS DE REALITAT

Objectiva
Subjectiva
Intersubjectiva

Existeix independentment de la consciència humana.


 Existeix fins i tot si no hi creus i ets influenciat per una cosa que no hem inventat (radioactivitat).




No desapareix ni apareix per voluntat individual ni col·lectiva.


Existeix depenent de la consciència i creences d’un sol individu.


Desapareix o canvia si l’individu en qüestió canvia les seves creences
(amic imaginari)




Apareix o desapareix a per voluntat individual, no col·lectiva ni externa.

Existeix en una població determinada i connecta la consciència subjectiva de molts individus.

Si un sol individu deixa de creure-hi o mor, no desapareix. Però si molts individus deixen de creure-hi o moren, el fenomen intersubjectiu canviarà o desapareixerà.

Apareix o desapareix col·lectivament.

Jane McGonigal és l'escriptora del llibre "Reality is broken". El vídeo sobre com els jocs poden canviar la realitat del nostre món és molt interessant:




SUMERIS
Suficient menjar
 Imaginated order
Tècniques per a conservar i processar la informació (escriptura 3.500-3.000 aC)

Els primers textos més antics que es conserven són documents econòmics. Posteriorment se’n fa poesia, lleis sagrades i textos històrics. Els números són el llenguatge que permet compartir molta informació a un gran nombre de gent (Ex: codi binari. Informació artificial)

La VOLUNTAT DE CONTROL SOBRE LES DADES. No vam evolucionar per emmagatzemar una quantitat ingent de dades, però la informació és poder per a recaptar impostos, estar al corrent de pagament, deutes i descomptes, etc. Permet saber dels recursos que es disposa per a poder usar-los eficientment. Per això resulta de gran utilitat trobar un sistema d’emmagatzemar grans quantitats d’informació, com l’escriptura en un primer moment i els ordinadors avui dia.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada